Otomotiv sektöründe kaporta, boya ve boyasız onarım servisi olarak hizmet vermekteyiz. Aracınızın onarımını hızlı, güvenli bir şekilde yaptırmak için hemen randevu oluşturun !
Yeni bir araç alırken dikkat edilen özelliklerden biri arabanın hasar ya da pert kaydı olup olmadığıdır. Hasar ve ağır hasar ya da pert kaydı birbirinden farklıdır. Bu kayıtlardan herhangi birine sahip olan bir aracı satın almadan önce sorgulama yaparak aracın durumunu kolaylıkla öğrenebilirsiniz.hasarlı ve pert araçların piyasa değeri düşse de, ikisinin arasında birtakım farklılıklar bulunur. Tüm trafik kazalarında arabaların aldıkları hasarın durumuna göre araca dair bir hasar kaydı oluşturulur.
Hasar kaydı olan bir araç, kaza geçirmiş ve hafif oranda zarar görmüş olan araba anlamına gelir. Hasarlı araçlar kaza sonrasında ufak çaplı tamir, değişen parça ya da boya gibi işlemler geçirir. Bu tamir bilgileri devlete ait Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sisteminde kayıt edilir. Hasar kaydı, sadece ufak çaplı tamir bilgileri değil aynı zamanda büyük kapsamlı tamirleri, bakımları ve servis işlemlerini de kapsayabilir. Hasarlı araç satış ve alımında hiçbir sorun yoktur, bu nedenle bu araçları rahatlıkla satın alarak trafiğe çıkabilirsiniz ya da elinizde olan hasarlı aracı başkasına satabilirsiniz. Eğer hasar kaydı bulunan bir aracı satın almayı düşünüyorsanız sigorta firmaları aracılığıyla bu araçların kasko poliçesini kolay bir şekilde yaptırabilir ve aracın kontrollerini yaptırdıktan sonra güvenli bir şekilde trafiğe çıkabilirsiniz.
Kasko sigortasına göre kaza sonrasında aracın, değerinin yüzde 70 veya daha fazla oranda bir maddi kayba uğraması sonucunda ağır hasarlı olduğu kanaatine varılır. Bir diğer ifadeyle aracın kaza esnasında ağır bir hasar alması, maddi değerini büyük oranda kaybetmesi ya da kullanılamaz hale gelmesi aracın ağır hasar kaydı almasına sebep olur. Pert otomobilin bilgisi araç plakasına işlenir ve ardından araç trafikten çekilir. “Trafikten çekilmiştir.” kaşeli belge alındıktan sonra yapılan bu işleme pert kaydı ismi verilir.
Ekspertiz raporlarıyla ağır hasarlı olduğu belirlenen kaskolu arabalar için sigorta şirketleri hasar gören arabanın rayiç değerine göre sigorta sahibine ödeme yapar. Aracın tüm hakları, ödemeyi araba sahibine yapan sigorta firmasına geçer. Bu tip araçlar genellikle internet üzerinden açık artırma usulüyle satışa sunulur. Eğer pert kaydı oluşan aracın sahibi otomobilini sigorta firmasına devretmek istemezse aracın hasarlı halinin satış bedeli tespit edilerek piyasa değerinden düşürülür. Bunun sonucunda tazminat tutarı belirlenerek aracın tüm hakları sahibinin üzerinde kalır.
Sıfır araçların fiyatlarının yüksek bulan ve bütçesi yeterli olmayan sürücüler araç alırken ikinci el ya da hasarlı araçlara yönelebiliyor. İkinci el araç alımlarında herkesin ilk baktığı şey aracın bir hasar geçirip geçirmediğidir.
İkinci el araç alımlarında araç hasarlı da olsa bazı araçlar daha ucuz olduğu için kimi zaman tercih edilebiliyor. Kaporta çizikleri, ek boyalar, far değişiklikleri, kaporta değişiklikleri gibi hasarları olan araçlar alınabiliyor. Kimi alıcı aracın hasarlı olduğunu bilerek satın alsa da kimileri hasarlı olduğundan habersiz olarak aracı almış olabiliyor. Sizin araçla deneme sürüşü yapmanız ya da sahibinden aldığınız bilgiler aracın durumu hakkında net bilgi edinebilmeniz açısından yeterli değildir. Hasarlı araç almayı düşünüyorsanız iyi bir oto tamircisine servise göstermeniz gerekir. Hatta sahibinden hasarlı araç alımlarında bir ekspertiz desteği ya da yetkili servislerden yardım almakta fayda var.
Aracı satan kişinin verdiği bilgilerden ziyade bir uzmandan alınan bilgiler çok daha önemli. Aracın her noktası uzman bir tamirci tarafından özenle incelenmelidir. Araç tamirci tarafından onay alınırsa alım işlemini yapılabilir. Araçtaki hasarının bulunduğu bölgeye ve hasarın büyüklüğüne öncelikle dikkat edilmelidir. Hasarlı araçlar tamir edilmesine rağmen eski performansına dönememekte. Şasi veya motor hasarları oldukça özen gerektiren bir tamir süreci gerektirir. Yapılan en ufak bir hata can ve mal kaybına sebebiyet verebileceğinden dolayı oldukça hassas bir durum söz konusudur.
Kaza yapmış bir araç almak her ne kadar ileride riskler doğurabilecekse de almaya kesin karar verdiyseniz dikkat etmeniz gereken en önemli kısım hava yastıklarıdır. Hava yastığı patlamış olan araçlardan uzak durmakta fayda var. Hava yastığının patlamış olması aracın büyük bir kaza geçirdiği ihtimalini ortaya koyabilir. Aracın tavanında boya olduğunun fark edilmesi de aracın takla attığı düşüncesini akla getirir.
Araç hasar kaydı sorgulama ikinci el araba alım satım işlerinde sıkça kullanılan bir işlem. Aracın herhangi bir hasar kaydının olup olmadığı ve herhangi bir kazaya karışıp karışmadığı araç hasar kaydı sorgulama yapılarak öğrenilebilir. Araç sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden e-Devlet şifresi ile yapılabilmekte.
Araç sorgulama işlemi yapabilmek için e-Devlet şifreniz yoksa PTT şubesinden temin edebilirsiniz. Turkiye.gov.tr adresinden erişim sağlanabilen e-Devlet sisteminde sisteme giriş sayfasında “e-Devlet şifresi ile giriş”, “mobil imza ile giriş”, “elektronik imza ile giriş” ve “T.C. kimlik kartı ile giriş” yöntemlerinden herhangi birisini kullanabiliyorsunuz. Sisteme giriş yaptıktan sonra e-hizmetler kategorisindeki Emniyet Genel Müdürlüğü’nün online araç sorgulama ekranından sadece araç plaka bilgisini girerek aracın tüm yasal ve güncel bilgilerine ulaşabilmek mümkün oluyor.
Kaza bilgisi sorgulama yapacaksanız KAZA yazıp boşluk bırakarak ve araç plakasını yazarak 5664’e kısa mesaj gönderebilirsiniz. Kazaya karışan araçların kusur oranları bu işlemi gerçekleştirdiğinizde cep telefonunuza geliyor.
E-Posta Bültenimize Kaydolun
Düzenli olarak projelerimiz hakkında bilgilendirici bültenler gönderiyoruz.